SLAVONIJA IN BARANJA

 

Slavonija in Baranja že dolgo nista več zaspani del kontinentalne Hrvaške. Ti kraji ostanejo v spominu zaradi gostoljubnosti domačinov, vonja čiste narave, zvokov tambur ter tradicionalnih dobrot in dobre kapljice. Odkrijte jo skupaj z nami...

 

1.dan: Odhod turističnega avtobusa iz vašega kraja v jutranjih urah. Sledila bo vožnja v smeri Ljubljane ter Zagreba z vmesnimi postanki do Požege. Mesto je ohranilo srednjeveški razpored ulic z osrednjim trgom. Od nekdaj je bilo središče pokrajine, v času turkov središče Požeškega sandžaka. Ogledali si bomo trg. Sv. Trojice ter cerkev sv. Terezije. Pot bomo nadaljevali do »glavnega mesta Slavonije« - Osijek.  Z lokalnim vodnikom se bomo sprehodili ob Dravi, ki teče skozi mesto. Z impozantnim obzidjem in mestnimi vrati, romantičnim središčem ter kvadratnim glavnim trgom je Osijek najpomembnejše gospodarsko, upravno in kulturno središče Slavonije. Po ogledu bomo pot nadaljevali proti Belem Manastiru. Nastanitev v hotelu. Večer bomo v družbi tamburašev zaključili z večerjo v Baranjski kući, ki se nahaja v etno vasi Karanac.

 

2.dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do naravnega parka Kopački rit - ornitološkega raja za raziskovalce ptic in kraja, kjer se Drava počasi z njeno delto izliva v Donavo. Kopački rit je posebnost v Evropi zaradi izjemno bogate flore, razprostira se na 17.700 ha. Po prihodu si bomo ogledali projekcijo krajšega dokumentarnega filma o vsebinah Naravnega parka. Temu bo sledil krajši sprehod po parku in vožnja z ladjico. V restavraciji Kormoran – v središču Kopačkega rita pa nam bodo pripravili Baranjski čobanac. Pot bomo nadaljevali proti Đakovu. Mesto je znano po znameniti katedrali, s katero se je nadškof Strossmayer zapisal v hrvaško cerkveno arhitekturo. Skupaj z lokalnim vodnikom se bomo sprehodili po korzu in si ogledali glavne mestne znamenitosti. Po dogovoru bo nekaj prostega časa. Ostala nam bo še vožnja proti Sloveniji ter prihod domov v večernih urah.

 

 

 

 

 

Kompas Postojna d.o.o.