DUNAJ IN BRATISLAVA

 

Dunaj je ena najlepših svetovnih prestolnic. Ob modri Donavi se poleg znanih umetnikov iz glasbe in  arhitekture oglašajo še spomini na čas, ko je na Dunaju pesnil France Prešeren in ustvarjal arhitekt Jože Plečnik, svoj pečat pa so mu dali tudi drugi Slovenci… Bratislava pa nas bo očarala s svojo pozitivno energijo.

 

1.dan: Odhod turističnega avtobusa iz vašega kraja in vožnja do mejnega prehoda Šentilj in nadaljevanje poti po avtocesti mimo Graza do Dunaja. Sledila bo vožnja v center Dunaja in orientacijski avtobusni ogled mesta: dunajska opera, cesarski dvor Hofburg, parlament, gledališče, mestna hiša, univerza, borza, Urania. Po mestnem središču se bomo sprehodili peš: od trga Marije Terezije, mimo cesarske palače Hofburg, cesarskih grobnic, znamenite slaščičarne in hotela Sacher po nakupovalni ulici Kärtner Strasse, vse do stolnice sv. Štefana in najbolj priljubljenega sprehajališča Dunajčanov, ulice Graben. Ustavili se bomo tudi pred znamenito palačo Zacherlhaus, prvim modernim delom slovenskega arhitekta Plečnika. Nekaj prostega časa. Pozno popoldne se bomo odpeljali v Bratislavo. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

 

2.dan: Po zajtrku si bomo Bratislavo najprej ogledali z avtobusom ter se nato odpeljali do bratislavskega gradu. Prvič je omenjen kot slovanska utrdba že leta 907. Od tam se bomo peš odpravili navzdol v mesto na ogled mestnih znamenitosti: katedrala sv. Martina, kjer so ustoličevali ogrske kralje, palača Pallfyho, v kateri je 6 letni Mozart igral zbranemu madžarskemu in slovaškemu plemstvu, Academia Istropolitana, katero je ustanovil Kralj Matjaž, Mihaelova vrata, stara mestna hiša, Primacialna palača, operna hiša in narodno gledališče, ki se nahaja ob čudovitem trgu Hviezdoslavovo namestie. Popoldne prosto za kosilo in individualne oglede. Večerja bo v tipični slovaški restavraciji, vrnitev v hotel in prenočevanje.

 

3.dan: Po zajtrku se bomo vrnili nazaj na Dunaj in si ogledali Prirodoslovni muzej (Naturhistorisches Museum Wien), za katerega bi lahko trdili, da je za londonskim morda drugi najznamenitejši v Evropi ali pa baročni dvorec Schonbrunn. Oglede na Dunaju bomo zaključili z ogledi del umetnika, slikara, kiparja, arhitekta in filozofa Hundertwasserja, med drugim morda najbolj nenavadne stanovanjske hiše v Evropi. Zgodaj popoldne se bomo odpeljali proti domu mimo najbolj pravljičnih term na svetu, term Bad Blumau (zadnje delo Hundertwasserja), kjer bo kratek postanek za sprehod in ogled. Prihod domov v poznejših večernih urah.

 

 

 

 

 

 

Kompas Postojna d.o.o.