BERLIN in DRESDEN

 

Berlin je mesto kontrastov. Mesto, ki je bilo razdeljeno in spet združeno po padcu berlinskega zidu leta 1989. Danes je Berlin pomembno državno in zgodovinsko stičišče živahnega utripa, je prava kulturna metropola.

 

1. dan: Odhod turističnega avtobusa iz vašega kraja in nočna vožnja skozi Karavanški predor, mimo Salzburga, Muenchna in Nuernberga.

 

2. dan: V jutranjih urah bomo prispeli v Berlin, kjer se stikajo številni svetovi, kulture in življenjski stili. Sledil bo krožni ogled mesta z avtobusom in krajši postanek na znamenitem 3 km dolgem Ku'dammu - danes središču trgovin in gostišč, ki ga zaznamuje Spominska cerkev. Ogled bomo nadaljevali do znamenite želežniške postaje ZOO, mimo sedeža univerze in živalskega vrta v vladno četrt, kjer so predsedniška palača in rezidenca, palača zveznega kanclerja in nemški parlament Reichstag, katerega notranjost si bomo ogledali, če bo čas dopuščal. Obnovljeno stavbo zaznamuje velika steklena kupola nad parlamentarno dvorano. Po ogledu se bomo sprehodili do Brandeburških vrat, ki so po zgraditvi zidu ostala na nikogaršnji zemlji in simbolizirajo razdvojenost Nemčije. Pot bomo nadaljevali do hotela v Berlinu ali okolici, nastanitev, večerja in prenočevanje.

 

3. dan: Po zajtrku bomo obiskali Nikolajevo četrt, ki je najstarejše berlinsko jedro ter Alexander platz z neorenesančno Rdečo mestno hišo in mogočnim 360 metrov visokim televizijskim stolpom. Odpeljali se bomo v vzhodni Berlin, sledil bo postanek pri mogočni katedrali in muzejskem otoku, ki ga obvladuje reka Spree ter pri univerzi. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali po znani aveniji »Pod lipami« do znamenitosti Checkpoint Charlie, ki simbolizira zgodovino zidu, Berlinčanov in vseh tistih, ki so poizkušali pobegniti na Zahod. Odpeljali se bomo še do znamenitega Potsdamskega trga z modernim kompleksom uradov ter naprej peš do spomenika, ki je bil postavljen vsem judovskim žrtvam holokavsta. Povratek v hotel, večerja in prenočevanje.

 

4. dan: Po zajtrku bomo zapustili Berlin in se na poti proti domu ustavili v mestu Dresden, ki je glavno mesto nemške zvezne dežele Saške. Mesto leži v dolini reke Labe (Elbe). Zaradi arhitekturnih biserov mu pravijo tudi »Firence na Labi«. Mesto je znano po dogodku iz druge svetovne vojne, ko so ga zavezniki z bombardiranjem povsem uničili. Sprehodili se bomo po mestnem jedru. Po ogledu bo sledila vožnja proti domu, kamor je predviden prihod v poznih nočnih urah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompas Postojna d.o.o.